Media Composer End of Support
2020-12-08

Az Avid a mai naptól érvényes újdonságokat kínál a Pro Tools licenszelésében és az elérhető funkciókban. Cikkünkben ezeket részletezzük valamint a cikk második felében a leggyakrabban felmerülő kérdésekre is választ adunk.

A Pro Tools iparági sztenderd a DAW-ok között, így rengeteg stúdióban vannak használatban különböző verziók.
2015 óta három szinten lehetett hozzáférni a szoftverhez:

Pro Tools First

Pro Tools

Pro Tools Ultimate (HD)

A három szint valamelyikén eddig is mindenki megtalálhatta a számára megfelelő eszköztárat és kompatibilitást, ám ezek most rengeteg újdonsággal bővültek, amivel még szélesebb körű felhasználásra lesz lehetőség. Éjféltől bevezetésre került a három új szint:

Pro Tools Artist 

Pro Tools Studio

Pro Tools Flex

A három új szint mindegyike kizárólag előfizetésés formában elérhető, a végleges (Perpetual) Pro Tools licenszek árusítását az Avid befejezte. Az új szintekkel azonban rengeteg újdonság is megjelent, ezeket az alábbiakban kifejtjük.

 

Pro Tools Artist

A Pro Tools Artist a Pro Tools belépő szintje. Eddig ezzel a titulussal a Pro Tools First-öt illettük, ami ingyenes megolásként mindenki számára hozzáférhetővé tette a Pro Tools alap verzióját.  A Pro Tools Artist azonban robusztusabb élményt nyújt, így ideális első DAW-ként is, amely elég erős ahhoz, hogy akár teljesen kidolgozott zeneszámokat adjunk ki a kezünkből. A Pro Tools Artist 32 hangsávot, 32 aux sávot, 32 instruent és 64 MIDI sávot kínál. Ezenkívül a Pro Tools Artist támogatja a harmadik féltől származó natív plugineket, és több mint 100 beépített FX- és szoftvereszközt biztosít. Kedvező árával sokak számára lehet kitűnő kezdőpont a hang utómunka, és a zenei produkciók világában.

 

 

 

 

 

 

 

Pro Tools Studio

A régi felosztásban a “Sima” Pro Tools a jelzők nélkül gyakran volt beszélgetésekben félreértések forrása. Az átnevezéssel azonban nem csak ez az apró probléma oldódott meg. A Pro Tools Studio tökéletes választás kisebb stúdióknak és haladó otthoni felvételeket készítő felhasználók számára is, hiszen egy komplett zenei produkciós platform. A Pro Tools Studio megduplázta az audio track-ek számát a korábbi “sima” Pro Tools-hoz képest. 512 hang, 128 aux, 512 instrument és 1024 MIDI sávot kínálva, kiegészítve egy video sávval. 64 natív I/O sávot is tartalmaz a nagyobb felvételekhez, valamint kompatibilis a Pro Tools Carbon hardverrel és az S6L vezérlőfelületekkel ami a DSP gyorsítás miatt fontos. Ezenkívül megkapja a Pro Tools Ultimate plugin bundle-t, több száz csúcsminőségű processzorral, valamint kompatibilis a Dolby Atmos és Ambisonics hangformátumokkal. tehát az eddigi “sima” Pro Tools-szal ellentétben a Studio-ban már lehet használni Stereo-nál nagyobb csatornaszámú sávokat is.

 

 

 

 

 

Pro Tools Flex

A Flex tartalmazza a Pro Tools Ultimate-et, annak minden technikai előnyével, így a legösszetettebb stúdiós munkákra ajánlott. A Pro Tools Ultimate 64 video, 2048 hang, 1024 aux, 512 instrument és 1024 MIDI-sávot képes kezelni. A 256 native I/O csatornával a Pro Tools Ultimate hatalmas keverési projekteket tesz lehetővé akár a csatlakoztatott  audio hardvereken keresztül. A Pro Tools árába be van építve Flex ExpertPlus support, egy díjmentes DigiLink I/O licensz, rugalmas team licensz-támogatás és kezelés, valamint kompatibilis a Pro Tools HDX és HD Native rendszerekkel.

 

 

 

 

 

 

Kérdések és válaszok:

Megszűnik a Prepetual Pro Tools?
Az Avid mostantól csak előfizetéses verzióban teszik elérhetővé a Pro Tools szoftvert. A meglévő Perpetual Pro Tools-ok esetében természetesen továbbra is lehetséges hosszabbítani a support-ot (szoftverkövetés) és újra elrhetővé válik a reinstatement, vagyis a lejárt támogatással rendelkező perpetual licenszek újbóli támogatás alá vonása. Az ezzel kapcsolatos részletekért érdeklődjön elérhetőségeinken.

Mi lesz a meglévő Pro Tools licenszeimmel?
Az aktív előfizetések esetében az avid.com-on már látható a változás, a licenszek átalakultak, a Pro Tools-ból Pro Tools Studio lett, az Ultimate-ből pedig Flex.
A Perpetual licenszek maradnak ugyanabban a státuszban amiben a váltás előtt voltak, tehát a “sima” Pro Tools marad sima, az Ultimate pedig marad Ultimate. Amennyiben aktív a support a licenszekhez, letölthető a legfrissebb Pro Tools verzió és a licenszhez járó egyéb tartalmak. Részletes információért érdemes bejelentkezni az avid.com oldalon és ellenőrizni az elérhető tartalmakat.

A Pro Tools studio tudja kezelni a Dolby Atmos sávokat és beállításokat?
Igen.

A Pro Tools Artist elérhető lesz Multiseat licencként?
Nem, csak a Studio és a Flex előfizetések támogatják az EDU Institution Multiseat licenszelést.

A Pro Tools Artist támogatja az EUCON-t?
Igen.

A Pro Tools Studio támogatja-e a Pro Tools | SYNC X-et?
Nem. A Pro Tools Studio nem támogatja a HD hardvert és a Sync X-et. A HD és HDX hardverhez Pro Tools Flex/Ultimate előfizetés szükséges.

A Beat Detective benne van a Pro Tools Studio-ban?
Igen.

A DigiLink licenc mostantól automatikusan benne van a Flex and Ultimate-ben, és nem jár extra 300 dollár a harmadik fél I/O felhasználók számára?
Igen, a DigiLink licenc mostantól a Pro Tools Flex/Ultimate termék része.

A Pro Tools összes verziójához továbbra is szükség lesz iLok-ra?
Igen, beleértve az iLok Cloudot is.

A számítógépemnek online kell lennie az iLok Cloudon keresztüli licenszeléshez?
Igen. Az iLok Cloud használatakor a számítógépnek online kell lennie a licensz használatához.

Milyen Pro Tools lesz elérhető oktatási verzióban?
A Studio és a Flex is (Csak éves előfizetésként, haviként nem).

Tudnak e majd a jelenlegi végleges (Perpetual) licencről az előfizetésre crossgrade-elni a jelenlegi Pro Tools és Ultimate felhasználók?
Nem. A korábbi „crossgrade” termékek, amelyek a végleges licensz surrenderelését igényelték, megszűnnek.

A Perpetual Ultimate felhasználók megkapják a Flex összes hozzáadott tartalmát?
Nem, a Flex csomagban található hozzáadott megoldások csak a Pro Tools Flex éves előfizetéssel elérhetőek.

Van mód a Pro Tools Ultimate felhasználók számára a Flex licencek megszerzésére?
Új előfizetés vásárlásával.

Mi a különbség a Pro Tools Studio és a jelenlegi Pro Tools Ultimate között?
A legtöbb specifikáció különbözik. A részletekért látogass el ide.

A Pro Tools Studio támogatja a HDX hardvert?
Nem, a HDX és a HD Native Pro Tools Ultimate szoftvert igényel.

 

Ha további kérdés merül fel az új Pro Tools szintekkel kapcsolatban, kérjük keressen minket az info [@] snittstudio.hu email címen.